Keyboard

Een keyboard is letterlijk een toetsenbord zoals dat apparaat met knopje dat je gebruikt de computer te bedienen. Voor muzikanten is het vaak de verzamelnaam voor een serie muziekinstrumenten die in de meeste gevallen over een een klavier beschikken met witte en zwarte toetsen. Denk daarbij aan:

Home keyboards
Instrumenten met begeleidingsstijlen die, als een complete band, de muzikant ondersteunen die dan zelf een solo instrument bespeelt. Vaak hebben deze ook ingebouwde luidsprekers.
Prijzen beginnen bij € 150,- voor een goed instapmodel tot € 1500,- voor een uitgebreid veelzijdige en geavanceerd model met veel goede klanken en functionaliteiten.
Bekende merken zijn Yamaha, Roland, Korg en Casio.

Werkstations
Instrumenten die zich richten op de professionele (band)muzikant. Er zitten vaak geen luidsprekers ingebouwd (scheelt in gewicht) en bevatten geen begeleidingsstijlen.
Het aantal toetsen ligt tussen de 61 en 88 en bekende merken zijn Yamaha, Roland, Korg en Nord.

Controllers
Een controller kan eruit zien als een keyboard maar ook als apparaat zonder klavier. Het belangrijkste is dat een controller zelf geen klanken in zich heeft. Het is in feite een soort afstandsbediening om andere instrumenten aan te sturen, vaak via het MIDI protocol (met mobiele apparaten eventueel via Bluetooth).

Synthesizers
Een synthesizer is een elektronisch instrument met of zonder klavier. Er zitten vaak instrumentklanken ingebouwd maar de kracht zit in het vergaand kunnen bewerken van klanken en het ontwerpen van geheel nieuwe klanken. Een synthesizer kan ook een computerprogramma of App zijn op een mobiel apparaat. De meningen hierover lopen uiteen.

Orgel
Een orgel is eigenlijk ook een naam die je in verschillende gedaantes tegen kunt komen.
– Eigenlijk is het orgel een mechanisch blaasinstrument dat we als pijporgel kennen in een kerk of als harmonium (klank en techniek lijkt op een accordeon).
– Ook kunnen we een elektrisch toonwielorgel bedoelen, ooit bedoeld als opvolger voor het pijporgel, met Hammond met de B3 als meest herkenbare model in de jazz, blues en rockmuziek. Een zogenaamde Leslie-luidsprekerkast slingert het geluid in feite rond (doppler effect).
– Ook zijn er elektronische orgels zonder toonwielen, tegenwoordig niet meer zo populair.
– Veel keyboards en synthesizers kunnen de klank van een pijp- en toonwielorgel benaderen met al dan niet de herkenbare trekregisters (drawbars) om het geluid snel af te stemmen.

Keyboard leren spelen

Je kunt prima in je eentje keyboard leren spelen. Met name de
– Home keyboards (begeleidingsautomaat, ingebouwde lessen)
– Werkstations (met behulp van bijv. Youtube)
– Synthesizers als je dol bent op geluiden maken en bewerken
– Orgel, vaak in de vorm van een digitaal klavierinstrument

Toch zal het serieus leren bespelen veel oefening van je vragen.
Je kunt een paar lessen volgen om te ontdekken of het wat voor je is.