Jong of wat ouder, beginners en gevorderden… de ukulele kan je kleine vriend zijn die je met je meeneemt. Je leert er al snel liedjes op spelen (het moedigt ook aan tot meezingen), het is leuk en leerzaam (als je samen met anderen speelt) en een ukulele is best betaalbaar. In het Nederlands wordt het instrument ook wel ukelele of joekelille genoemd maar ik houd het bij ukulele, met twee keer een u ook al vindt de spellingscontrole dat er een rood streepje onder moet 😉

Een ukulele is een klein snaarinstrument met doorgaans 4 nylon snaren, een soort kunststof (soms omwonden met dun staaldraad). De betrekkelijk kleine klankkast zorgt voor een heldere hoge klank (verwacht geen diepe bastonen). Dit kenmerkende geluid heeft vaak een opwekkend, vrolijk makend, effect op veel mensen dus wellicht een effectief middel tegen de winterblues en sfeerverhogend in de zomer (bij het kampvuur, niet er-IN)

Er zijn verschillende soorten oftewel formaten in de familie der ukuleles. En, wat ook bij blaasinstrumenten geldt, hoe groter het instrument, hoe dieper de klank.
Hieronder zie je de 4 populairste ukuleles. Onder de afbeelding vertel ik er wat meer over.

De snaren van een ukulele worden, net als bij een gitaar, op een bepaalde spanning gebracht om een toon te laten klinken wanneer deze tot trillen worden gebracht. Bij de ukulele is de standaardstemming G – C – E – A waarbij de 4e snaar, de bovenste (we tellen vanaf de grond) hoger klinkt dan de 3e.
Speel je gitaar, waar de snaren van laag (bovenste) naar hoog (onderste snaar) gaan dan is het even wennen.

Van Links naar rechts is de kleinste de sopraanukulele met de karakteristieke klank. Bespelers die wat grotere handen hebben kunnen moeite hebben met de korte hals.
Voor hen kan een maatje groter al veel verschil maken.

De volgende is de Concert. De ruimte tussen de frets (de metalen stripjes in de hals) is bij dit model net wat groter waardoor het wat prettiger speelt.

Daarna komt de Tenor. Doordat de klankkast een stukje groter is klinkt dit model nog wat voller. De karakteristieke klank is er nog wel maar wel minder dan de sopraan.
Waar bij de Sopraan, de Concert en de Tenor de snaren vaak in dezelfde stemming (G – C – E – A ) staan, is dat anders bij:

De Bariton heeft een andere klank dat veel lijkt op dat van een klassieke gitaar. Dit komt omdat de 4 snaren worden gestemd als de onderste vier snaren van een standaard gitaar (D – G – B – E). De akkoordgrepen zijn dus af te kijken van die van de gitaar (de bovenste 2 snaren negeren) en de klank van een bariton laat zich wel goed combineren met een van de andere ukulele familieleden.

De twee formaten die niet genoemd zijn de sopranino (nog kleiner dan de sopraan) en de basukulele (mini basgitaar)

Lijkt het jou geweldig om op een ukelele (in de praktijk een Concert of Tenor model) te leren spelen?
Plan een GRATIS proefles om te ontdekken of het iets voor je is! Voor je het weet ben je verkocht!